Detoxdagboek dag 19

Detoxdagboek dag 19

By : -

Met een theetje van mariadistel op het salontafeltje, een streepje muziek op de achtergrond en gezellig kaarslicht om me heen begin ik te tokkelen aan mijn volgend blogbericht.

Aangezien ik niet zo vaak bericht zou ik mezelf geen echte blogster noemen. Dat is ook helemaal mijn ambitie niet. Ik vind het gewoon fijn om bepaalde ervaringen met jullie te delen.

Het detoxen…ja, inderdaad.

Ik vind het vooral interessant en leuk om nieuwe dingen te ontdekken in deze periode. (Of neen, eigenlijk altijd, ik ben nogal nieuwsgierig van aard)

Dus…

Geïnspireerd door Wim Hoff, the Iceman ( http://www.innerfire.nl) beëindig ik een heerlijk warme, rustgevende badsessie nu steeds met mezelf koud af te douchen. Maar echt koud hé, ijskoud. Mijn dochtertje van zes vond het hilarisch toen ze me de laatste keer bezig zag. Terwijl het lekker warme badwater wegloopt zet ik de douchekop op koud. Startend bij mijn voeten reis ik met de waterstraal omhoog, met mijn aandacht vooral bij mijn ademhaling: die probeer ik lang en zacht te houden. In combinatie met een lachbui, zoals de laatste keer, is dit natuurlijk wat moeilijker. Maar wat een deugd doet dit zeg. Ik voel me telkens zo energiek, zo levendig!

Alcoholvervangers. My god. Niks voor mij. Alcoholvrije wijn die naar druivensap smaakt, alcoholvrije cava waar mijn tong van plakt omdat hij zo zoet is. Neen. Ik houd het bij thee. Dagelijks thee van mariadistel; de dame in de Kruidenmozaïek wist me te vertellen dat dit kruid heel goed is voor het ontvetten van de lever. Wel las ik dat je beter de zaadjes kan innemen dan gewoon thee te drinken, de werkende stoffen zouden zich in de zaden bevinden. https://www.optimalegezondheid.com/de-voor-en-nadelen-van-milk-thistle-mariadistel/

In de plaats van een lekkere gin-tonic of een glas rode wijn, schenk ik mezelf tegenwoordig een glas in met één derde rode bietensap en twee derde bio-appelsap (beiden niet uit concentraat). Vers pompelmoessap scoort ook goed. Er wordt aangeraden om tijdens een detoxperiode veel water te drinken om afvalstoffen goed af te voeren. Normaal heb ik helemaal geen probleem met het drinken van water, maar ik merkte met de koude van de voorbije weken op dat een warme thee me beter afging (yogitea, pukka thee en ook verse thee van verschillende gedroogde kruiden) Kombuchadrankjes gaan ook vlot binnen, ik verkies wel de meest natuurlijke versie, zonder al te veel toegevoegde zoetstoffen.

De eerste week van mijn detox periode had ik wat last van sluimerende hoofdpijn. Bepaalde mensen wisten me te vertellen dat dit kan komen door het weglaten van koffie. Nochtans drink ik normaal maar een kop of 2 koffie per dag, ik vond het echt opmerkelijk dat dit zo’n effect op me had. Chicorei vind ik een heel goed alternatief om m’n dag mee te starten. Deze wortel bevat geen cafeïne, en achteraf heb je geen ‘koffie-adem’, wat ik toch ook een meevaller vind. Ik kies voor de Pacha chicoreiwortel, die ik op dezelfde manier klaarmaak als wanneer ik een pot koffie zet: een theelepel in de filter van mijn stoompot en een paar minuten later genieten van een dampend potje ‘koffie’.

Waar ik vroeger op onregelmatige tijdstippen mediteerde, heb ik er nu een gewoonte van gemaakt om dagelijks voor het slapengaan tijd te maken voor een meditatiesessie.

En ja, regelmaat, of misschien het gebrek daaraan, is iets wat me bij mezelf opvalt in deze periode. Vooral op vlak van eten. Eens spontaan een avond vasten vind ik helemaal niet zo moeilijk. Maar ik bepaal dat niet graag vooraf. Als het van ‘moeten’ is, wordt het precies een stuk moeilijker. Ik denk dat dat ook wel deel is van wie ik ben, die weerstand tegen dingen die opgelegd worden. Tot op een bepaald punt moet, kan en wil ik me daar natuurlijk aan aanpassen, maar ik hou ervan om dingen spontaan te doen. Die ‘go with the flow-mentaliteit’ is iets wat me er bij mezelf op wijst of ik goed in m’n vel zit. Aan de andere kant heb ik een serieus perfectionistisch kantje en de controlefreak is dan ook niet ver weg. Wanneer die eigenschappen naar boven komen weet ik dat ik alert moet zijn dat ik er niet over ga, zodat het stresserend wordt allemaal.

Balans bewaken…

Maar voor de rest loopt het goed allemaal. Mijn doel is het doorbreken van patronen. Terug wat bewuster omgaan met dingen die ik eet en drink. De puntjes op de i zetten. Ik wil me niet blindstaren op die 40 dagen. Ik wil dit blijven doorzetten. Het voelt goed allemaal, ik ben fris en opgewekt wanneer ik uit mijn bed kom ’s ochtends en heb door de dag heen ook veel energie. Ik slaap lekker, voel me echt uitgerust.

Oh ja, ik heb ook stressy periodes hoor. Een week of 2 geleden had ik zo’n dag waarop alles samen kwam. De ene tegenvaller na de andere. Ik had het gevoel dat ik serieus op de proef gesteld werd en voelde me ’s avonds zo verschrikkelijk uitgeput. Fysiek en mentaal. De dag erop vroeg ook veel van me: ik moest me echt focussen op zaken die gedaan moesten worden. Maar zoals ik dan ’s avonds tijdens de meermeditatie aan mijn yogi’s meegaf…de storm gaat ook weer liggen. Hij blijft niet eeuwig duren. Het water blijft water. Onder welke vorm dan ook. Het blijft water. En wanneer de storm voor mij terug was gaan liggen, besefte ik eens te meer dat dit gewoon het leven is. En dat ik daar eigenlijk helemaal tevreden mee ben. Ik neem het zoals het komt. Ik ben dankbaar voor elke dag.

 

Namasté,

Hadewych

 

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *