Wat is Yoga?

Wat is Yoga?

In de oosterse filosofie wordt gezegd dat de mens is vergeten waarom hij hier is. Met alle indrukken die van buitenaf op ons afkomen, zijn we het contact met de basis kwijtgeraakt, en daarmee ook onszelf. Alle antwoorden bevinden zich in ons, maar dat vraagt ongelofelijk veel discipline en inzet om die uit het oog verloren geschenken, die ons geboorterecht zijn, weer terug te vinden.

Velen van ons zijn het vermogen om dingen aan te voelen kwijtgeraakt en wenden zich tot anderen voor begrip en zingeving, terwijl de antwoorden zich diep in ons bevinden. Yoga biedt ons de mogelijkheid deze verbinding beter te ervaren. Deze realisatie gaat gepaard met een onverwoestbaar vertrouwen. Dit is Zelfverwerkelijking.

Hoewel yoga oorspronkelijk uit het oude India komt, zijn de methoden en doelstellingen van yoga universeel. Ze zijn afhankelijk van de persoon en niet van een bepaalde achtergrond, cultuur, geloof of godheid. Yoga is een allesomvattende levenswetenschap, waarvan de oorsprong ligt in India, vele duizenden jaren geleden.

Yoga is het oudste systeem van persoonlijke ontwikkeling in de wereld, en het omvat zowel lichaam als geest als ziel. Yoga is een samenspel van het bewustzijn van het individu en het algemene bewustzijn. De Oude Yogi's of Zieners hadden een diepgaande kennis van de essentiƫle aard van de mens, en van wat de mens nodig heeft om in harmonie te kunnen leven met zichzelf en met zijn omgeving. Zij zagen het fysieke lichaam als een voertuig, met de geest als zijn bestuurder, de ziel als de ware identiteit van de mens, en actie, emotie en intelligentie als de drie krachten die het lichaam/voertuig drijven.

Om deze drie krachten volledig te integreren moeten ze in balans zijn. Rekening houdend met de relatie tussen lichaam en geest, formuleerde de Yogi's een unieke methode om deze balans te behouden - een methode die alle bewegingen die nodig zijn voor een fysieke gezondheid combineert met de Ademhalingstechnieken en Meditatietechnieken die garant staan voor de gemoedsrust.

Bron: Yoga Federatie